8 listopada - Dzień zdrowego jedzenia i gotowania
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) powstał w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem tego święta jest promowanie wśród najmłodszych i osób dorosłych zdrowego jedzenia dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków i informowanie o konsekwencjach złej diety. Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy! Nadwaga to choroba naszych czasów, która przyczynia się do problemów ze zdrowiem (cukrzyca, schorzenia wątroby, choroby serca, rak, nadciśnienie, udar mózgu i depresję). Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego.
Zasady, którymi warto kierować się w odżywianiu:
- Brak jedzenia to brak ważnych makroskładników jak i mikroskładników dla naszego organizmu, oraz ubytek cennych witamin bez których wiele procesów w naszym ciele nie miałaby w ogóle zajścia.
- Pamiętaj, że jedzenie nie tylko odżywia twoje ciało, ale i mózg !
- Po jedzeniu wydzielamy hormon szczęścia, najlepszym efektem do uzyskania dopaminy jest jedzenie gorzkiej czekolady.
- Nie rozpoczynaj dnia od kawy i nie pomijaj pierwszego posiłku, fundując tym organizmowi głodówkę przez najbliższe godziny.
- Pełnowartościowe śniadanie powinno być obfite w węglowodany proste, złożone, w białko i zdrowe tłuszcze pochodzące z orzechów.
- Unikaj słodzonych napojów i soków.
- Ogranicz spożycie słodyczy i niezdrowych przekąsek.
- Pamiętaj, że nie wszystkie produkty „fit” są zdrowe.
- Bądź kucharzem! – nie kupuj „pakowanych” posiłków
- Sporządzaj kolorowe i zdrowe posiłki.
- Pamiętaj, że „jemy” oczami!
- Jedz regularne posiłki.
- Jedz dużo warzyw i owoców.